Peel Raamstelling

(in progress)

De Peel Raamstelling is een verdedigingslinie uit 1939 die was aangelegd om een Duitse aanval te vertragen. De stelling begon aan de Maas bij Grave en liep via Mill en de Peel naar de Zuid-Willemsvaart. Langs de Zuid-Willemsvaart liep de stelling door tot aan de Belgische grens. In de stelling werd zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke obstakels. In de Peel Raamstelling waren dat voornamelijk de drassige veenmoerassen in de Peel. De stelling bestond verder uit verschillende onderdelen: De Graafse Raam het Defensiekanaal en diverse al bestaande kanalen, honderden kazematten, wegversperringen en prikkeldraadversperringen.

Bij de Duitse aanval op 10 mei 1940 hield de stelling slechts één dag stand. Vooral bij Mill is zwaar gevochten, maar ook bij Meijel en Weert vonden enkele korte gevechten plaats.

De Peel Raamstelling is nu voornamelijk in het landschap zichtbaar door het Defensiekanaal en de kazematten die voor een aanzienlijk deel behouden zijn gebleven.

De titels van de foto's zijn opgebouwd uit de naam of het kazematnummer (type met volgnummer) met toevoeging van het Regiment Infanteristen (R.I.) dat verantwoordelijk was voor de verdediging van het gebied waar de kazemat zich bevindt.

Deze serie wordt geschoten op rolfilm met camera Mamiya RZ67